חרוב מצוי: ירוק-עד ארצישראלי
החרוב המצוי (Ceratonia siliqua) אחד העצים המוכרים והבולטים בארץ ישראל, ירוק-עד, בינוני בגובהו ובעל נוף רחב ומרשים. גזעו עבה וחום, עלווהירוקה ורעננה, מעוטרת בעלים בשרניים ואליפטיים, המהווים סמל של ממש לחורש הארצישראלי.
גובה 6-12 מ', קוטר הנוף 7-12 מ'
עץ ירוק עד. חשוב לציין שעץ החרוב רגיש למזיקי שלד ולרקבונות. לכן, עיצוב נכון בשנותיו הראשונות חיוני למניעת גיזומים אגרסיביים בבגרותו, שעלולים לחשוף אותו למזיקים ולשברים עתידיים. העץ גם יכול להיות רגיש לעודף מים ובמיוחד בתקופות הגשמים. רגישות זו עלולה להתבטא על עלוותו בנקודות שחורות קטנות שפוגעות במראה הרענן של העלים. כמו כן, מערכת השורשים שלו חזקה. בתלמוד הוא נמנה יחד עם הפיקוס באזכור של מערכת שורשים חזקה שחודרת דרך סלעים. יחד עם זאת בארץ שורשיו לא נחשבים אגרסיביים באופן שמהווים מטרד ואף העץ מראה רגישות מסוימת לפעולות שמערערות את גוש השורשים. על כן יש להיזהר בכל פעם "כשמתעסקים" עם שורשיו. עצי נקבה ניתן להשיג רק על-ידי רכישה של שתילים מורכבים או לאחר ארבע שנים בהן העץ מתחיל לפרוח וניתן לזהות אם הפריחה נקבית או זכרית. במסורת היהודית אכילת החרוב קשורה עם הסתפקות במועט, טהרה ותשובה. מסופר כי גדולי הרוח בישראל שהשקיעו את עצמם בעולמה של תורה, מאכלם היה חרוב. זאת ניתן ללמוד בעיקר מסיפור על הרשב"י ובנו שנמלטו מידי הרומאים והתחבאו במערה במשך 13 שנה (בה כתבו את ספר הזוהר). בפתח המערה היה עץ חרוב גדול שצמח בנס עבור הרשב"י ובנו, ממנו ניזונו בשהותם במערה. כיום, המערה קרויה "מערת חרובין" או "מערת הרשב"י ועץ החרוב שמחוצה לה הוא מהגדולים ביותר בארץ ישראל. אגדה בדואית מספרת בהקשר לריח הרע של עצי החרוב הזכריים, שהגברים הבדואים היו לוקחים את בחירת ליבם תחת עץ חרוב זכרי בפריחתו. אם הנערה היתה מזהה את הריח שדומה לריח הזרע של גבר, היו מבינים כי יש לה ניסיון מיני והיו הורגים אותה.
בודד, שדרה, בקבוצה. עץ צל.
פריחה: בשלהי הקיץ, פורח החרוב בפריחה דו-ביתית, כלומר ישנם פרחים זכריים ונקביים על עצים נפרדים. הפריחה הזכרית, המופיעה באשכולות צפופים, ידועה בריחה החזק ולא הנעים שלה, ולכן עצי זכר רצויים פחות בגינון הישראלי. לעומת זאת, הפריחה הנקבית חסרת ריח, ולכן עדיפה בגינון.
שימושים תעשייתיים :עצת העץ חזרה ומשמשת כחומר גלם לנגרות ולתעשיית הפחם. פריו, תרמיל חום-שחור ארוך ופחוס, מכיל ציפה מתוקה וטעימה. בעבר, שימשו זרעי החרוב כיחידת משקל, וניתן למצוא אותם גם היום בשימוש במאפים מסורתיים.
אנחנו כאן לכל שאלה ועניין