עץ התאנה – שילוב של פרי וצל
שמו למעשה הוא פיקוס התאנה (Ficus carica) ובשפת העם נקרא – תאנה. מדובר בעץ נשיר ובינוני בגודלו שמוצאו הוא מאסיה המזרחית. בארצנו ישנם זנים רבים של התאנה השונים בגודלם, בעלוותם, בגודל הפרי, בצבע הפרי ועוד.
גובה 6-8 מ', קוטר הנוף 4-8 מ'
ככלל, קליפתו של גזע התאנה (וענפיו) אפורה-לבנה וכמעט חלקה. העלווה גדולה ורחבה, מחולקת ל-3 או 5 אונות, ומזכירה כף-יד. בצדו התחתון של העלה ניתן לראות את עורקיו בברור – מראה יפיפה, וצדו העליון מחוספס. חספוס העלים משתנה מזן לזן ותלוי גם בגיל העץ. לעיתים חוזק חספוס העלה בצדו העליון מעיד על בגרותו של עץ התאנה. מחוספס יותר = בוגר יותר.
פורחת באביב ובקיץ. פריחה ללא חשיבות גננית. קצב צימוח התאנה נחשב מהיר יחסית, והיא יכולה להישתל במגוון רב של קרקעות. מתאימה לכל חלקי הארץ והיא עמידה לחום ולקור. פרי התאנה אכיל ומבשיל אט אט מתחילת האביב ועד הסתיו. לרוב, התאנה מתחילה להניב פרי רק לאחר כ-4 שנים. אנו ממליצים לתת חיזוקי השקיה בקיץ בסמוך להיווצרות הפרי. מעבר לכך, התאנה היא חזקה, לא מפונקת ולא מצריכה השקיה רבה.
התאנה היא עץ פרי אך גם עץ מצל מצוין. על-כן ניתן לראות את שילובה בגינון הציבורי כעץ נוי- בפארקים ובחורשות ואף בצידי דרכים. גם בגן הפרטי משתמשים בתאנה כעץ נוי/צל. לעצי התאנה שבמשתלה שלנו אנו קוראים תאנה ארצישראלית. זוהי תאנה שמתאימה במיוחד לאקלים המזרח תיכוני שבארצנו ופרייה מתוק. קיימים פרטים שעיצבנו כעצי נוי על-ידי הרמת הנוף שלהם, באופן שיתנו בעיקר צל וערך אסתטי רב. אולם גם קיימים אצלינו עצים עם נוף נמוך שמתאימים יותר לקטיפת הפרי.
מזיק ידוע ומוכר שפוגע בעצי תאנה הוא יקרונית התאנה. חיפושית זו היא גדולה (מאחת הגדולות בישראל) ונראית לעין האנושית. מגיחה לרוב בחודשי יוני-אוגוסט ולרוב מסתתרת ביום על העץ ופעילה בלילה. במקרה של דעיכה של העץ יש לחפש חיפושית זו המסתתרת עליו ביום. בנוסף, חספוס עלי התאנה ומוהל הענפים יכולים לעורר רגישות אצל אנשים מסוימים.
מתאים לגינה הפרטית
עץ בודד, קבוצה, פרי, עץ צל.
מעניין לגלות שהתאנה היא עץ הפרי הראשון המוזכר בתנ"ך בסיפור חטא אדם וחווה:
"וַתִּפָּקַחְנָה עֵינֵי שְׁנֵיהֶם וַיֵּדְעוּ כִּי עֵירֻמִּם הֵם וַיִּתְפְּרוּ עֲלֵה תְאֵנָה וַיַּעֲשׂוּ לָהֶם חֲגֹרֹת" (בראשית, פרק ג'). כאן למעשה עלי התאנה משמשים כמטאפורה לכיסוי הבושה שלא באמת ניתן לכסותה.
הקשר מקראי נוסף ומעניין לעץ התאנה הוא המשלתה לתורה: כפי שלא ניתן לקטוף את פירותיה של התאנה בבת-אחת מאחר והם מבשילים אט אט לאורך הקיץ, כך גם אדם לא יוכל ללמוד תורה לא בשנה ולא בשנתיים. (במדבר רבה כא).
אנחנו כאן לכל שאלה ועניין